Snö och saffran

   

Aldrig har det väl trillat ner så mycket snö

Inte samtidigt och på så kort tid i alla fall... :o
På 2½ dygn har det stormat ner ungefär en halv meter snö.
Det är i sådana lägen man tackar Vattenfall för att de har grävt ner elledningarna i backen.
För bara något år sedan hade ett sånt väder varit = strömlöst lika länge som snöovädret pågick.
Nu kunde jag åtmistone välja om jag ville sympatisläcka (grannbyn var nämligen ström-lös) belysningen hemma och elda stearinljus i värmen eller om jag ville baka lussekatter.
Jag ville baka lussekatter! ;)

Men först skulle ju ingredienser införskaffas till detta bak, vilket i sin tur innebar att bilen måste skottas fram ur all denna snö. Och även om gårdsfolket har en traktor med mycket bred och fin skopa, så blev det ändå en del att dra med snösläden.
Fast med ledig dag och rejält med kläder så är det faktiskt ganska mysigt.
När flingorna duggar i ungefär samma takt som man hinner skyffla bort dem och vinden viner i toppluvan. Det är grejer det ;)

Gillar i alla fall snögubben som kom för att hälsa på i förrgårkväll ;)
Han är betydligt längre än barnen på gården och har rönnbär som knappar ;) Och efter nattens fortsatta nederbörd fick han sopas fram på morgonen för att alls synas ;)

Å lussekatter blev det också. Några lussebullar blev runda och med socker på.
Det beror uteslutande på att jag tycker det är lite halvtrist att äta lussekatter efter jul -men jag är oerhört svag för saffran.  Man skulle alltså kunna påstå att jag lurar mig själv att vilja äta saffransbröd även efter jul -dock utan russin. ;)
Hoppas att mamma inte läser detta före söndag, för det är meningen att dessa små bakverk ska ingå i adventsfikat då ;)


 

Kram Annicka


Jag fick en fråga

 

Nyårspuss -vad är det?

Ja alltså... för paret här ovan's skull så hoppas jag att den förmodade pussen blev något bättre, än bilden blev stilistiskt utförd! ;)

Nyårspussen är annars en tradition i samband med tolvslaget, där man pussar de andra festdeltagarna på kinden eller munnen.
Detta samtidigt som man försöker säga skål och önska varandra ett gott nytt år, medan fyrverkerierna blixtrar omkring en med samma effektivitet som kameran här ovanför ;)
Man bör dock se upp med vem man pussas -av den händelse att det finns någon part i sällskapet som inte uppskattar detta aningens närgångna sätt att umgås på.
Vid eventuell missriktning kan det nämligen oannonserat resultera i att någon av läpparna antar en förunderligt förtjockad form. Och det mina vänner -är ett ögonblicksverk ;)

Fenomenet i sig är ett (något märkligt) påfund av det mänskliga släktet, där två individer plutar med munnen mot varandra och därefter anlägger de två läpp-paren mot varandra. I någon sorts vänlig ömhetsbetygelse. Beroende på hur mycket man känner personen i fråga pressas sedan läpparna olika hårt mot den andres.

Hoppas att detta var svaret på frågan! ;)
Kram Annicka


Det finns dock ett gäng olika sorters pussar.
Passa på att här ta del av Press lilla puss-skola.

Eskimån

Så gör du:
Luta dig mot den du ska pussa. Samtidigt som du pussar lätt på munnen gnider du fjäderlätt din näsa mot den andres näsa. Upp och ner eller sidledes spelar ingen roll.
Använd: På någon du tycker om och någon du känner väl.
Använd inte: På någon du precis träffat eller på en tråkig typ som inte förstår det roliga i att gnida näsorna mot varandra.

Torrisen
Så gör du:
Pussa den som ska bli pussad på munnen. Men precis i pussens början ska du suga in luft lite lätt så att pussen blir riktigt torr.
Använd: På någon som du helst inte vill pussa. En bra puss om du åker på att pussa någon vid sanning eller kånka.
Använd inte: När du är kär.

Bindefeldaren
(Döpt efter festfixaren Micael Bindefeld eftersom sådana här pussar är vanliga på hans fester.)
Så gör du: Ta ett stadigt tag om axlarna på den du vill pussa. Dra hans/hennes överkropp mot dig först åt höger - pussa i luften i kindhöjd - sedan åt vänster - pussa igen i luften i kindhöjd.
Använd: När du träffar en kompis som är av det snobbigare slaget
Använd inte: På mormor eller annan släkting av äldre slag. De kan bli yra av allt dragande fram och tillbaka.

Virvelvinden
Så gör du:
Dra din partner mot dig, pussa på munnen och låt tungan gå in i den andres mun. Rör om med lagom hastighet.
Använd: När du är kär.
Använd inte: På din brevbärare, förutsatt att det inte är brevbäraren du är kär i.

Pimpinettpussen
Så gör du:
Ta ett tag om ditt pussoffers hand. Dra handen mot din mun samtidigt som du böjer din överkropp framåt. Pussa fjäderlätt på handens ovansida.
Använd: På bal eller stor, fin fest om du är kille.
Använd inte: Om du är tjej - låt killen stå för pussandet.

Pannpussen
Så gör du:
Ta tag om offrets huvud, vid öronhöjd ungefär. Dra huvudet mot din mun, pussa lätt på pannan.
Använd: När du ska trösta någon som är ledsen.
Använd inte: På någon som du är riktigt kär i.

Nackpussen
Så gör du:
Dra den du ska pussa emot dig, sätt en fjäderlätt puss utan tunga vid hårfästet i nacken. Du kan också blåsa lite istället för att pussa.
Använd: På någon du tycker om som du vill skämta med lite grann.
Använd inte: På din lärare, på en polis eller på någon annan som inte vill bli pussad.

Läpp- och smackpussen
Så gör du:
Pussa lätt, lätt samtidigt som du låter din tunga slicka lika lätt över pussoffrets läppar.
Använd: När du är riktigt jämrans kär.
Använd inte: På mormor, kompisen, eller vid något annat tillfälle än när du är riktigt kär.

Allmänna tips
Torra läppar?
Ingen höjdare om du ska pussas. Använd cerat och gnugga läpparna lätt med en våt tandborste då och då så att de masseras. 
Dålig andedräkt är inte heller speciellt pussvänligt. Borsta tänderna varje dag och an
vänd tandtråd regelbundet. Ta några extra tag med tandborsten på tungan när du borstar tänderna på morgonen. Där samlas nämligen bakterier som lätt kan lukta illa.
Tungpussar, som är lite mer avancerade, kan du öva dig på genom att pussa baksidan av handen eller att pussa runt halsen och öppningen på en Coca-Colaflaska. Använd dock inte en läskburk! Det kan ge allvarliga skärsår!

Kända pussar
-Keanu Reeves
och Sandra Bullocks puss i "Speed" när de två flyger över ett fält på en träbit och precis har lyckats fly från en buss som snart ska explodera.
-Påven som ständigt får sin ring pussad.
-Vivien Leighs och Clark Gables pussar i "Borta med vinden".


Hasseludden

   

Yasuragi -det japanska badet

I almanackan stod det fredagen den 7 november. Vid parkeringen på sidan av Blå Korset stod det 27 lätt morgontrötta, blåfrusna medarbetare och väntade på att Håkan skulle transportera dem till Stockholm. Håkan jobbar på Forsbergs Buss! Det var således dags för avdelning 79F's personaldag!

Om denna dag hade utspelat sig på Akademiska sjukhuset hade det nog rent terminologiskt kallats för planeringsdag. Men eftersom nu möjligheten att utnyttja Yasuragis eminenta an- läggning givits oss, så blev det en ganska regelrätt personaldag -även om vi gjorde lite nytta också... lite... ;-)
Fast om någon har en aning om vad resultatet av personalenkäten innehåller idag -så blir jag imponerad. Men vi kom åtminstone överens om hur vi ska förfara med schemläggningen i framtiden.

Sen var det dags att ta på sig en Yokata. När vi kom till Yasuragi låg det nämligen en sådan och ett par matchande tofflor i blått på varje stol.
För den som aldrig varit i Japan kan jag berätta att Yokata är en "sidenkimono" -fast utan siden.
Den är i bomull. Mycket skön och mycket praktisk.
Man virar in sig i den med den högra fliken först, som förs närmast hjärtat, lägger den vänstra över och knyter sen ihop alltihop på mitten. Sedan är man faktiskt klädd för både vilan i solstolen, caféet och middagen i resturangen. Man skulle till och med kunna gå ut på stan och handla i sin Yokata, utan att stöta sig med gällande dresscode.

 

Möjligen är det affärsinnehavarna som skulle kunna ha åsikter om detta -eftersom det finns stora fickor i en Yokata där man kan stoppa både det ena och det andra av de bra-å-ha-saker man behöver... Personligen tycker jag det var ett perfekt ställe att stoppa mobilkameran till exempel. Själva badet var annars ett mobil- och IT-fritt område!
Men varför har vi inte tänkt på det i det här landet. Det är ju en kanonsmart idé...
Tänk att få slippa packa med sig alla dessa ombyten man måste ha med sig för alla eventualiteters skull -bara för att kunna vara borta en weekend.
Nej... fram för badrock och tofflor!! Mycket skönt och mycket praktiskt som sagt ;)


Fyra ord om lunchen: Den Var Mycket God!

   

Badet
Men sen var det inte riktigt att "bara" bada dock!! Prata om koder att komma ihåg?!
Man kan välja tysta delar av anläggningen eller "vanliga". Själv valde jag den "tysta".
Kan säga att det blir verkligen tyst när ett gäng kvinnor byter om tillsammans och inte säger ett knyst till varandra. När händer det annars liksom?! ;)
Men det var ganska fridfullt och behagligt.

Sen behöver man en handduk och två frottélappar. Den ena sitter man på och den andra tvagar man sig med. För inne i duschrummen -som för övrigt inte innehöll några duschar, hittades en mjölkpall och en träbytta och en vattenkran vid varje tvättplats.
Följdaktligen tar man den ena tvättlappen och lägger den på mjölkpallen, sätter sig ner i bekväm ställning, tappar upp vatten i träbyttan och häller vattnet över sig... fyller upp träbyttan och häller igen... Åsså håller man på så tills man är nöjd. Det är då lilla frottélapp 2 kommer in i bilden... Dags för själva tvagningscermonin. Stilla och harmoniska rörelser över kroppen.

Funderar dock lite över hur japanska kvinnor löser bekymret med rehållningen i de undre regionerna. Att männen klarar att hälla vatten på sin...-det förstår jag!! Men hur gör man för att hälla vatten på...??!!
Äsch, jag är ju svensk medborgare och har fri tillgång till duschhandtag med högst flexibel duschslang -så varför undra ;) Njut av atmosfären där inne bara, det dunkla ljuset, värmen och den 40 gradiga varma källan som det bara var att sänka ner sig i. Rogivande kan man ju säga utan att ha överdrivit det minsta!Intressant också att det finns så vackra skåp att välja baddräkt i... bara att stoppa ner handen i lådan för rätt storlek åsså var badklädesproblemet ur världen ;)
Och väl ute i det stora badet kan man ju inte annat än säga att det var behagligt heller!
Himla mysigt med den varma bassängen, de varma källorna där och den källan som fanns utomhus. Skulle mycket väl kunna tänka mig att tillbringa en hel weekend där utan att må dåligt någonstans ;)

Sedan skulle förstås ett besök i frukt-lounchen hinnas med. Åsså drickas te förstås.
Det Gröna teet kan jag utan större saknad hoppa över -men Spirolina-teet var gott!!
Härligt också med färsk frukt i sådana mängder. Sen gjorde det ju inget att det stod underbara små rödbetsmuffins med söt kesellatopping -i Kaffebaren på vägen ut till bussen ;-)  
Kanske var inte dom avsedda till oss eftersom vi fick "take-away-fika" med kaffe, macka och frukt i en klart överdimesionerad papperpåse... men jag undrar om det någonsin kommer att uppmärksammas att det försvann ett par extra muffins från fatet, till förmån för sjukvårds- personal på Akademiska?! ;)

Efter ett halvt dygn på resande fot, mätta glada o nöjda och med en härlig upplevelse att lägga i själen -stod vi till slut på parkeringen på sidan av Blå Korset igen.
Antagligen tog det inte mer än ett par meter utanför bussen för att återvända till status "blåfrusen"... men minnet av varma bad, växter och natursten värmer fortfarande!! :)


    Kram Annicka

Mobilnummer

   

De svenska mobiltelefonnumren är på väg att ta slut.

Panik!!  Jo jo...-det är stora bekymmer vi står inför!!

Totalt finns tydligen 29,3 miljoner mobilnummer i Sverige.
Då pratar vi de nummer som börjar på 070, 073 och 076.
Och nu har man insett katastrofen... Det finns bara omkring 700 000 kvar?!!


Rent spontant känns det lite intressant att vi har nästan trettio miljoner upptagna mobilnummer på 9 miljoner innevånare?!! Särskilt med tanke på att åtminstone riktigt små barn och äldre äldre förmodligen inte ens innehar en mobiltelefon.


Men Post- och telestyrelsen hävdar att det är antalet kontantkort som utgör en betydande del av dessa 30 miljoner mobila nummer. De mobila bredbanden tar upp en hel del nummer också, eftersom dessa baserar sig på mobilnummer. De kanske inte alltid används idag men de är ändå "förbokade". 

Nåja... Post- och telestyrelsen har nu kommit på lösningen på problemet.
De inför helt enkelt en ny nummerserie som kommer att ge landet ytterligare tio miljoner nummer att dela ut. Den nya nummerserien kommer att börja på 072.

Tänk så fiffigt!!
Kram Annicka


Dansbandskampen fortsätter

   

Scotts äger!!

...men denna vecka fick de ganska hård konkurrens av Glennartz.
Coolt av dessa unga gentlemän i västkustska sjömanskostymer att göra sin egen version av
"Jag vill vara din Margaretha". Bara låttiteln förpliktigar ju stort i dansbandssammanhang.
Kul att de vill göra något för danskulturen över huvud taget!
Det känns ändå som att de är avsevärt yngre... än jag ;)

När det gäller Sandins... blev jag tydligt varse att jag inte dansat till dem sedan det var Jonny Sandin som var Sandin själv liksom...
Det är han väl fortfarande till namnet, men detta blev kvällens andra överraskning.
Vilken fantastisk röst den tjejen har!

Här någonstans påmindes jag om att jag faktiskt var i tjänst denna afton... och tvingades göra ett litet smärre avbrott för en arbetsinsats på jourmottagningen!
Det var en av grabbarna på "Bevakningsassistans" som behövde lite... assistans ;)
Ganska fort åtgärdat dock och jag kunde relativt raskt återvända till Dansbandskampen. 
Men jag hoppas att bevakningsassistenten vakar över sjukhuset ordentligt i natt nu
-som lite credit för den insatsen.
En insats som inte ens blev min insats, utan doktor Sandströms... ;) 
Dr. Sandström utförde nämligen storverk med silvernitratet!!

Så till slut: Larz-Kristerz!!
Jösses -för tre veckor sedan kunde jag inte i min vildaste fantasi ens överväga att jag skulle säga detta... men den här dansbandskampen kommer att sluta med att jag gillar killarna!!
För deras egen skull hade jag önskat att de hade sluppit "We´re not gonna take it"...
Men deras version av dansklassikern!!  Den gick inte av för någonting!!

Normalt avgudar jag inte låten precis -utan att överdriva skulle jag vilja påstå att jag helst stannar upp och tar en kopp kaffe när den låten spelas...
Men när Larz-Kristerz gör "Corina Corina"... Då är det absolut så att jag kan tänka mig en Dirty Fox med Tomas Deutgen!! Han kan -jag vet! ;)


Kram Annicka

Dillchipsföljetongen

 

Tack vare omtänksamma föräldrar...

...såg dillchips- kontra lättsaltschipsbekymret sin lösning i helgen.
Nånstans där mitt i Danbandskampen damp de ner på varsin sida om oss i soffan...
-påsarna med en varsin chipssort i...;) Dillchips till Anders och lättsaltade till mig!!

Börjar förstå varför man ordnar galor av olika slag till världens behövande i TV.
Småskaligt räcker det uppenbarligen med att lägga ut sina problem en blogg,
så dyker det upp en hjälpande hand från ingenstans :)

Ja ja ja -mammor är partiska... men ändå!! ;) 
Det var roligt och gulligt gjort!!
Tack så mycket!!

Lovar att jag inte sett röken av dillchipsen sen i söndags i alla fall...
Klockan nitton och tjugoett, med 1 minut till godo på perrongen... så klev de nämligen ombord på tåget till Norrköping kl. 19.22... ihop med Anders ;)

Kram Annicka

Dansbandskampen

      

Finns det ingen hejd?

Det är ganska intressant hur svensk media kan fortsätta med dessa dokusåpor år ut och år in.
Man bara byter tema och huvudrollsinnehavare mellan sändningssäsongerna.
Och blir det en succé, så får de vara med en säsong till.
Man skulle kunna tycka att antalet intresseområden borde sina snart. Men icket!
Det är Robinson, Farmen, Stjärnor på is, Mat på slott, Let's dance, Idol 200?. För att inte prata om alla dessa "ensamma människor söker"-inslagen som poppar upp, där enda skillnaden är om man är bonde som söker fru eller mamma som söker ny pappa.

Den stora gemensamma nämnaren för denna mediala underhållning är att någon eller några på något sätt ska röstas ut!
Nöje eller grav form av förtäckt vuxenmobbing?? Det lämnar man till tittaren att bedöma.
Och med tanke på hur stora tittarsiffor de här programmen trots allt har, så är det bara att konstatera att vi har uppenbarligen väldigt lätt att glömma det vi försöker pränta i barnen redan på dagis: Alla får vara med!!

Nåväl, nu har turen kommit till de svenska dansbanden!
Har suttit hemma i tv-soffan i två veckor i rad och tittat på medan dansband spelat två låtar vardera och därefter fått ris och ros av juryn, för att sedan bli röstade på av de stora massorna hemma vid tv-apparaterna.
Tanken är att de ska presentera en egenvald låt och en slumpvald dansbandsklassiker och helst göra det så bra att man får fortsätta en vecka till. Kul idé på sitt sätt...

Men jag har två frågor??
1) Varför kallar man en panel med tre, icke beslutsbemyndigade, personer för jury?
Det enda de har rätt till är, att uttrycka sitt eget tyckande om bandens musikalitet, smak, utförande och utstrålning. För övrigt tror jag mest att de har betalt för att le lite gulligt!
Och le -det kan dom!! ;)
2) Varför har man inte gjort förutsättningarna lika för alla banden?? Vissa band kommer att kunna ha setts genom en hel programserie och kan ändå bli utslagna vid målsnöret av de band som bara varit med i det sista programmet.

Det är bara en lek egentligen -men ändå är det så fascinerande lätt att ha åsikter.
Som amatörtyckare har man inte en chans att få le i TV, men man har all rätt i världen att få spader när Bengt-Hennings sopas av banan av Larz-Kristerz.
Vem i hela fridens tid kom på idén att uppfinna Larz-Kristerz -och därmed pånyttföda 70-talets dansbandstöntsstämpel?? Om någon kommer ihåg Gert-Johnnys gröna och rosa scenkläder?!...
Skulle de kunna åka i samma turnébuss månntro??
Jurymedlem Anna kan få en egen plats i den bussen hon också -så att hon får en chans att sitta riktigt nära sina favvo-pojkar i Larz-Kristerz.

Kanske är det inte tonerna av Bengt-Hennings som kommer att generera en ny generation unga danssugna människor till dansbanorna i det här landet... men knappast Larz-Kristerz utsvängda byxben i rött och vitt i bästa ABBA-stil och korsande snören i silkesglansig överdel heller... och då har Bengt-Hennings klart mer rutinerade musiker!

Scotts känns däremot klockrena! De stora hoten hittills; Date och Highlights, har inte kunnat mäta sig med Scotts prestationer även om Highlights var snubblande nära!
Mickeys gjorde också en underbart skön version av "Mambo no 5".

Funderar härmed att runda av detta ämne, innan det börjar likna något som Michael Nystås skulle ha kunnat skriva. Den stora skillnaden är att dansbandsbloggare Nystås har förstånd om att ta betalt av Aftonbladet när han gör det... -det har inte jag ;)


Kram Annicka


RSS 2.0