Vintern fortsätter

   

Vintern verkar ha kommit för att stanna

I alla fall så verkar minusgraderna vägra släppa greppet om våra vinterdagar.
Imorse kändes det i och för sig som det första mildvädret gav sig till känna och som nån klok människa sa på radion igårkväll när jag åkte hem: 
Har det varit 22 grader kallt i flera dagar, så är -7 inte kallt längre ;)
Och i Norrfallet kl. 05.25 imorse var det bara -2.8, så det kändes som om man snart kan krama
snöbollar igen.

Å andra sidan är jag inte helt säker på att jag vill att all den gnistrande frosten ska försvinna på träden eller det vita snötäcket som ligger så vackert över ängarna. Det är ju som att färdas i ett julkortsmotiv hela tiden... och detta sett mot utsikten av skitiga vägar, grått överallt och våt modd så föredrar jag nog, om så inte 22 minusgrader, så i alla fall -7.
Det går ju att klä sig mot det.

Helgdagarna är nu verkligen över och alla tomtar och stakar och julgransglitter är bortplockade. Fick till och med lite julplundringsgodis den här gången. Det har jag inte fått på de senaste 25 åren tror jag. ;) Plantagen fick också bidra med lite nytt i blomsterväg, för att fylla upp tomrummet efter adventsljusstakarna och julgranen.
Ett stort tack till Annika och P-O för presentkortet på nämnda affär! :)

Sen när man som bäst slagit sig till ro efter allt avjulande och i tron om att man ska få dricka en kopp kaffe... Det är då man upptäcker den...
Julkulan som envist hängt sig kvar i kökslampan!! ;)Den kulan ska få ett nytt hem i famnen hos tomtemor i väntan på nästa jul. :)
Kram Annicka

Å så blev det 2010

    

Jul, nyår och pulkabacke


Jaha ja, så har det då hänt igen -det har blivit nytt år. Vi har ju också återigen bytt decennium.
Och så här bara ett par dygn in på det nya året känns det fortfarande lite märkligt att skriva 2010.
Jag minns en film (låter som om jag skulle vara född på 1800-talet, men jag är i alla fall från slutet av nittonhundra:-)) från när jag var liten, som var i genren science fiction... Inte min favorittyp av filmer och jag kommer inte ihåg vad den hette -men det jag kommer ihåg var att det som var science fiction i den filmen utspelade sig 2013!... var det LÅNGT in i framtiden... Nu blickar vi ditåt om bara 3 år ;)

Nåväl det ska till 3 julaftnar till också innan dess, så jag tänkte nöja mig med att uppehålla mig en stund vid den som var 2009. Tanken var att tillbringa den i Tierp med start hos pappa och Gittan och sen fortsätta till Mamma och Mats. Och under kvällen innan skulle vi så käckt bara mysa och packa lite kläder inför helgdagarna.
Jo, tjena... det blev allmänt röj, vedintravning och ingen packning!!
Och när vi så kom till punkten mys, så blev det en stund vid tv:n och lite vacker julkonståkning på skridskor... ja, för dem som åkte och för den delen av publiken som höll ögonlocken öppna alltså... Anders och jag somnade så gott lutade mot varandra och bytte, efter två timmar och nackspärr, plats från soffan till sängen.

På julaftonen kokades sedan tomtegröt, eldades, packades och det där med att sitta med en kopp kaffe och bara ta det lugnt de sista fyrtio minutrarna innan avfärd kändes mest som att det var lika bra att sluta tänka på ;) Men tro't eller ej, men vi var iväg bara 50 minuter senare än vi egentligen hade planerat. Och i slutänden blev det inte nån större skada skedd... vi missade bara 9 minuter av Kalle Anka och inte så mycket som en enda prinskorv eftersom maten skulle intas EFTER Kalle Ankas jul.

   

Och som för alla barn i alla tider så äter vuxna mat alldeles för länge... tänk att vuxna inte kan lära sig någon gång att julklappar borde delas ut i samma sekund som barnen pillat i sig sista köttbullen. Potatisen kan väl i värsta fall också vara och Jansson frestelse är ju ett fullständigt onödigt påfund...;)
Men det blev i alla fall lite julklappsutdelning till slut. Jenny fick vara tomtens stand-in detta år ;)
Egentligen var det inte förrän efter detta som julefriden satte in på allvar. Och julafton övergick så småningom i juldag. En väldigt lugn och beskedlig dag också där vi hann med att träffa Frank en vända som var här på besök över julen. Det var kul att träffa honom igen! Det blir ju inte så ofta när man bor 110 mil ifrån varandra och har två landsgränser emellan.

Sen bar det i alla fall vidare till nästa ställe, nästa bord med julmat och nya julklappar. Jag kan säga att just mat är absolut inget vi har lidit någon brist på någon gång under den sista en och en halv veckan. Men så känns ändå mysbyxorna som mest bekväm just för tillfället också ;)
Fridfull tillvaro även här och första gången sen jag träffade Anders så såg jag honom läsa en bok... eller ja såg och såg... men varje gång mina ögonlock tittade upp så låg han i alla fall kvar med julklappsdeckaren framför näsan ;) Under tiden för vilan hann min mamma göra mat, förbereda mat för ytterligare gäster dagen därpå, åstadkomma rabarberpajer och fixa efterrätt... Men jag tyckte verkligen att vi hade kommit överens om att tiden kunde stå stilla en liten stund denna annandag... men icke, så jag är glad att jag åtminstone hann med att skala potatisen.
Den icke-julmatsinspirerade middagen var i alla fall väldigt god och de varma bananerna med sirap och philadelphiaglass smälte bokstavligen i munnen och gjorde därefter ett tappert försök att trängas med i övrig mat i en redan överfull mage...

   

Men precis som varje år före detta, så är julhelgen bara tre dagar lång och efter tre dagar var det dags att lämna den upplänska slätten igen, till förmån för... att få skotta lite snö!! Herre Gud i himmelen vad snö det hade ramlat ner i Östergötland under dessa dagar. Och är det något man inte riktigt längtar efter, när man är som lugnast och goast och mättast och gladast är nog att behöva skotta sig in till sitt eget hus någon timme före midnatt med vetskapen om att hela bilen är full med saker som ska in. Och den som trodde att det var någon sorts fjäderlätt pudersnö som trillat ner kan omedelbart tänka om... för nehepp 3 dm blytyng blötsnö var det vi hade att göra med... Nåja, en gångbar ränna gick ju bra... resten tog vi med plog dagen därpå. Inte för att snön var lättare att hanskas med bara för att det blev dagsljus men det kändes ju roligare ;)
Men vi hade en mysig "tredje jul afton" med de egna barnen sen i alla fall!! :)
Och "pappa" har i princip sträckläst sin första julklappsbok! ;)

Det som var bra med all denna snö var att det blev en cool pulkabacke från huset och ner i paddocken... Den backen har sett många vurpor de senaste dagarna... för att inte prata om Lola och Zäta -hästarna som går i hagen nedanför... Jättenyfikna på vad som händer i backen och med språng bort från densamma varje gång det for en hojtande människa ner för den...
Liten människa eller stor människa verkade vara av underordnad betydelse.
För jag kan upplysa om att stora människor också for en hel del upp och ner i backen... fast just under nerfart var de stora kanske inte fullt lika gracila som de små ;)  Men kul hade vi! :D

   

På nyårsafton kom Fredrik och Amanda till oss. Och kvällen flöt på i stilla mak, som en nyårsafton kan göra när man firar den i hemmets lugna vrå. På menyn stod det fläskfilé i mangochutneysås och potatisgratäng och till efterrätt en vaniljpanacotta med vit choklad. Gott!
Sen fanns det snacks, godis och ost & kex så det räckte åt ett helt kompani... i alla fall så det räckte och blev över åt 6 godisglada deltagare och som hade en hel kväll att äta på ;)
Av någon outrundlig anledning missade vi champagnen... trots att den kom med ut ihop med glasen när det var dags att öppna tändsticksasken och sätta fyr på lite stubiner.

   

Men sen som sagt... så blev det till slut 2010... ett nytt år och ett nytt decennium! :)
Jag tror att det kommer att bli ett spännande år och ser med tillförsikt fram emot det!

Kram Annicka

December

  

En kort glimt av december månads olika händelser

Kort och gott kan man väl säga att december har varit en ganska grå och mörk månad, i alla fall väderleksmässigt sett. Fast vem har sagt att det prompt måste vara tråkigt för det. Det gnistrade ju trots allt till och blev både kallt och vackert en bit in i månaden. Snö trillade det ner också, i såna mängder att traktorn och snöplogen måste fram. Det var i alla fall så Anders såg på det -jag jobbade kväll och lade mig inte i. Nu har också vedpannan fått gå varm både morgon och kväll! Härligt! :)

   

En av de mysiga saker som passerat var julbordet vid Löfstads slott. En fullständigt underbar miljö att äta mat på. Sen att man omöjligen klarar av att äta mat för precis varenda öre som läggs ut per kuvert -det är det värt! ;) Det blev ju i alla fall en julsnaps! ;) Vi fick också veta att det spökar på slottet. Bestick ligger inte på sina platser och steg kan noteras i den gamla byggnaden... Spännande spökmys -jag skulle vilja vara där när det händer ;)

   

Sen var det ju dags för huset att städas... nåja, så pass att det dög åt Anders och mig i alla fall -tveksamt om det skulle ha godkänts som julstädning av generationen ovan oss ;) Det pyntdes också helgen före jul. Anders och Linnea hjälptes åt med granen. Stjärnorna sitter av tradition och hävd på tok för högt upp för att åttaåriga små armar ska räcka upp ;)
Christoffer skulle också pilla med grankulorna, men så... av en händelse... loggade det in en... eehm... ja rätt person på Msn, och då var julgranspyntning inte längre så högt stående på listan längre -lite mysigt det med! ;) 
Julklapparna var för övrigt prydligt inslagna och lagda under granen i hyfsat god tid för att vara vi och tomtarna står fotfarande på post lite varstans i huset.


 

Pappas Adventspannkaka lämnas dock inte åt sitt öde -även om det är trevligt på Msn... så just här är det bara Och i sällskap med kompisen Tove smakade den om möjligt bättre denna vacka vinterdag.
När dessa bilder skulle läggas ut var det ännu några dagar kvar till jul, men tiden den tiden gjorde ett litet avbrott i de planerna... så nu har vi hunnit med både julmaten, Kalle Anka och nyårsraketerna... Men den storyn kommer i ett eget inlägg :)

Ha det fint så länge!
Kram Annicka


RSS 2.0