Myran

 

Ur en myras dagbok

Stjärnorna lyser klart från himlen. Med granbarret i släptåg vandrar jag kvällens sista promenad hem över gården -till stacken. Lugnet på gården har lägrat sig och aftonen är fridfull.
Husbonden kommer gåendes på gårdsplanen. Han ska förmodligen släcka i ladugården eller också bara hämta posten.

Ser att han pysslar med nåt... den där prylen som far fram och tillbaka i munnen har jag sett förr. Myräldsten i stacken har sagt att människosläktet gör så där.
De kallar det tandborstning och ses oftast bara inomhus... Vem vet och jag funderar inte så till övers mycket på det heller. Vi jobbar bra sida vid sida bara helt enkelt. Eller jobbar och jobbar...
-så länge jag kan norpa granbarren på går'n och kolla lite i sockerskålen då och då så får det vara hur det vill med den saken.

Plötsligt händer det... slaschps, floffph, skvitter...
Natten blir vit som om dagljuset kom tillbaka och det svider i ögonen... Men vaa f-n...??... 
Landhöjningen blir påtaglig men marken känns som gungfly...
Benen får inte fäste liksom... det svider fortfarande i ögonen och inte går det att torka bort skiten heller. Tentaklerna har smetat ihop. Nu gäller det att simma iland!!

Snacka om fluorchock!!
Hjärnan registrerar: Släpp granbarret för helv... och börja kravla ur sörjan!!!

Räddningen kommer fortare än anat och från helt oväntat håll...
Husbonn' är på väg tillbaka -det var posten som skulle hämtas.
Stryker skummet ur ögonen och tar sats... Hoppa!!... NU!! 
Aah... Räfflor i träskor... Guds gåva till myrorna!! 
Och sjung Himmelens lov för det antal ben myror begåvats att ta spjärn med...

Nu gäller det bara att hänga i... ett steg *donk donk*... två steg *donk donk*
Vänta här nu... vattenpöl närmar sig... tre steg *donk donk*
Alltså Hallå!! Vattenpöl närmar sig!! Ska vi inte veja??... fyra steg *donk donk*
Men VEJA då!!... Splasch... Nehepp... inte det... fem steg *donk donk*

Men hur tänkte han där -han säger ju alltid till barnen att inte hoppa i vattenpölarna??!!
Pttvi *ruska på huvudet*... jaja, fick ju ögonen sköljda i alla fall.
Åsså kanske man kan räta upp tentaklerna igen nu då...

Ska bli skönt när han stannar till, så man kan hoppa av den här trädojjeresan...
Meh?? Vad gör han nu?? Vad ska karln göra på den stegen??
Å fram för allt... Hur högt ska han??
Myrben må vara många och starka -men dom orkar inte spjärna hur länge som helst!!

Åhh herregud -det ska inte till å va höjdrädd. Du -det räcker nu!! Inte fler steg snälla... Oough...
Fatta att man bara sitter här i räfflan och kollar ner. Vet ni hur lång en stege egentligen är??
150 myrmeter... 150 MYRMETER!!... Jag blir åksjuk... Han ska ju ner sen också...
Jag blundar en stund helt enkelt!!

Åh Herre i din himmelska tron.... Äntligen -fast mark under sulorna igen... Nu kliver jag av!!
Som plåster på såren den här kvällen, tänker jag sannerligen ta en vända och kolla om det finns nåt att dricka... Saft till exempel!!

Men va f-n... (för andra gången idag).
Jahaja nu har dom börjat banta igen... Då finns det bara lightsaft!!
Det VET dom väl att min spröda lekamen inte tål Fun Light?!
Aspartamet ni vet... -blir organsvikt på en gång!!
Näe -fy för den lede... nu går jag HEM!!
Kram Annicka

Dillchips och ägg

   

Likheter och olikheter

Jag har varit ute och rest lite igen -till krokarna kring Norrköping ;)
Tycker att det är en ganska trivsam sysselsättning nuförtiden ;) Det enda som var den här gången var väl att jag... av någon högst obegriplig anledning... hade jag lagt mig i tillvaron på jobbet så till den milda grad att jag inte kunde säga nej till ett kvällspass på avdelningen just den här fredagen den 17 november... Det var sannolikt bra för mina nyaste kollegor som förhopp-ningsvis fick en bra dag i Västerås tack vare det, men jag lovar att jag inte ska göra om det ;)
För det innebar att Norrköping inte kunde anländas förrän klockan har passerat midnatt och det känns sannerligen som slöseri med kvalitetsträffstid... :D

Fast i det här fallet var det kanske trots allt en mening med det -för i samma ögonblick som min lilla röda Polo svängde upp på gården insåg jag... att huset var helt nersläckt och istället lyste "en miljon" värmeljus!! Romantik i den högre skolan!! ;)
Nåja, det kändes som en miljon ljus i alla fall och jag garanterar att man i det läget glömmer att Katrineholm inte är förenligt med ordet bilkörar-vänlighet och att Flen känns som ett en mil långt samhälle och att man måste stanna i en rondell i Norrköping och fundera lite om man verkligen har koll på vädersträcken -vilket jag hade bara jag fick köra ett varv extra medan jag noga övervägde åt vilket håll vindarna bar...
Äsch... Strunt i vindarna... kör bara E4:an ett tag till så ordnar det sig...
För jag lovar att en miljon värmeljus,  Anders, ett glas vin och en kökssoffa är allt man behöver för att vara lyckligast i världen sen ;)

Helgen har sedan fortsatt i romantikens tecken. Det är en spännande resa att lära känna en annan människa! Och det är fantastiskt roligt att komma underfund om likheter och olikheter, när "grundinställningen" till livet tillhör kategorin likheter ;) Vi har hittills bara hittat en olikhet... ja om man nu bortser från de naturliga olikheterna i att vi pratar om en man och en kvinna ;)
En av oss gillar lättsaltade chips bäst och en av oss uppskattar dillchipsen mer... :D
Känns ju inte riktigt som någon av de livsavgörande frågorna direkt, så det kan nog lösa sig med det där... bara en plan B upprättas ;) Vem vet -det kanske inte är krångligare än att vi får gynna chipstillverkarna genom att införskaffa två påsar. Som alternativ till detta så fick jag tipset av mina arbetskamrater att köpa lättsaltade chips och en dilldip till det...
Men det förslaget måste jag nog verifiera först -för den idén hade jag nog inte köpt om jag hade varit dillchipsförespråkaren... :D

Hur som helst så finns det konstant något så gott som dygnsfärska ägg i det larsanderska kylskåpet. Och lättsaltade dygnsfärska ägg är helt enkelt ett oslagbart inslag på frukostbordet, även om vissa envisas med att peta dit Svennes kaviar på dom...
När det finns finkornigt bordssalt??!!

Om man nu inte vill äta alla ägg man hittar, vid ett och samma tillfälle... så kan man också plocka med sig de kylskåpskalla äggen ut i naturen och avbilda dem på ett sätt som nog inte naturen hade tänkt... Men se då till att ha ett högst förstående sällskap med på fotosessionen...
-annars kan det påhittet vara förenat med idiotförklaring om man har otur ;)
Jag är inte säker på att idén inte idiotförklarades men jag fick hållas tack vare att jag såg så tillfreds ut med tilltaget... och det sades med en sån värme att jag inte forskade mer i det. ;)
Nåväl... som sagt... vill man så går det ju bra att koka dem i sju minuter och därefter ombesörja proteinintaget för dagen också ;)


                                  Kram Annicka
   

Linnédagarna

  


Ja ja -det delades ut fina reklampennor i alla fall... och en mapp :)

Jag har varit på Linnédagarna... och det blev ju en ganska intressant historia.
För vet ni vad som händer om man får en inbjudan och bara ser överskriften "Tema Cancer" och helt missar att läsa resten av det tänkta programminnehållet??
-Jo, det tar tre timmar in på dagen innan man över huvud taget begriper det första ordet!!
 
Jag vet inte hur det är möjligt att misstolka meningen: Akademiska laboratoriets Linnédagar i laboratoriemedicin... men uppenbarligen går det utmärkt.
Hade bara underrubriken i inbjudan blivit läst, så hade denna anmälan aldrig skett kan jag säga!
Laboratoriemedicin är absolut viktigt -men ganska långt ifrån den patientnära vård där jag och min vän och kollega Maria befinner oss.
Vilket också märktes på utställarna!! De läste på den fina namnskylten man fick första dagens morgon och såg först Neurodivisionen... det lät ju bra... men intresset dalar fort om man försöker sälja robotar och provtagningsrör till marknaden och vet att man pratar med människa som sannolikt aldrig kommer att komma i närheten av ett prov som deras apparatur avser ;)

Men nu har jag suttit och tittat på flödesscheman som mest liknar tunnelbanesystemet i Tokyo och tänkt att -det var ju fina färger i alla fall... medan jag lärde mig att det finns en liten "extrakromosom" som inte är bra och ha, om man får en förändring i den.
Och eftersom den upptäcktes i Philadelphia, så heter den naturligtvis Philadelphiakromosomen.
Jag har också lärt mig att när materialet i kromosom nummer 9 och 22 byter plats med varandra så blir det en fusionsgen! Om jag förstår vad det innebär??
Nix, det är ren utantillkunskap det där!! ;) Min enda tröst var att en av föreläsarna plötsligt lagt in en bild i sin powerpointpresentation där det stod: Jag förstår hur det känns!! :D

Och när de började prata om arrayplattformar, adapterligering, amplification med en primer och expressionprofiler... så kunde jag lika gärna filosofera lite över middagsvalet till kvällen istället
-så blev det åtminstone nån nytta gjord ;-)
För det var fullständigt obegripligt, men inget av det verkade kosta mindre än 30.000 om man skulle använda sig av det!!

Däremot var Folke Knutsson, överläkare i transfusionsmedicin (chefen för blodgivarcentralen) lite underhållande när han med  inlevelse beskrev flugors spraytvärstopp och fall i de svenska operationssalarna i början på... ja, det var långt före innan jag kom på att jag skulle bli sjuksköterska i alla fall ;)

Åsså mitt i alltihop... så kom sms:et... som jag hade väntat på sen 08.20 på morgonen:
Innehållet bestod av ett  -JAAA :) ... ungefär... så...

Grattis till MC-kortet!!

 


Kram Annicka

Anders och jag

          

September 2008 kommer att gå till historien

Det började med ett kryssningsfartyg... och nu har jag hoppat på tåget.
Och när jag hade hoppat på tåget så hamnade jag... i Norrköping!! Ja alltså, det var ju ingen slump att det blev just där men... ;) Men tre timmar senare stod jag i alla fall på en perrong i Norrköping, med fjärilar i magen och själen full av förväntan... och som min kamrat Annika upplyste mig om igår -med ett sånt där ganska konstant fånigt sött leende på läpparna... 
Ni vet... ett av dom där leendena som inte går att få bort även om man provar ;)
Men vad tusan gör det... när man får åka i en vit Transit som ägs av en fastighetstekniksfirma i stan :D I och för sig var det väl chauffören som lockade... men jag har aldrig åkt i en vit Transit förut ;) Och speciellt inte mellan alla spårvagnar som leds runt i stan... coolt!! :D 
Cool kontrast till hönsen jag hittade på gården sen om inte annat ;)

   

Man inser ganska snabbt vad mycket saker man inte vet om en annan person när man inte träffats så mycket ännu. Jag säger bara en sak... vi skulle handla Tacos!!
Det var ingen barnlek kan jag upplysa... :D

Det börjar redan med det allra mest grundläggande...
-Hårda eller mjuka skal??
-Mjuka... men vi kan ta hårda... om du vill...
-Eehm... jamen... fast jag brukar inte heller ta de hårda skalen... *förståndigt*
(de spricker ju bara ändå, när man försöker tugga dom åsså har man lagt tillbaka innanmätet på tallriken innan man vet ordet av...)
Sådär ja... första beslutet taget... Mjuka skal till tacos!! En förpackning ner i korgen...


Nu kommer avdelningen "Sås"!
-Salsa, cheesedip eller guacamole... eller alla tre??
-Gärna alla tre, men på två personer lär det ju bli lite kvar om man shoppar alla tre...
Så salsa då!! Nästa fråga...
-Hot eller medium... -Gärna hot för min del... men om du vill så... -Nepp!
Fler frågor?? Ja... en liten... Med eller utan garlic??
En kvart senare, men beslut två är taget! Salsa Hot -no garlic!! 1 burk ner i korgen!!
(den var i och för sig ner i korgen och vände en gång... men vadå... petitesser ;))

Sen håller det på sådär, tills hela tacohyllan är passerad.
Om ni inte handlat tacos på länge, så... det är väldigt vad dom har långa tacohyllor nuförtiden!!
Då kommer vi till grönsakerna... tomater, gurka, sallad... eller näe förresten -backa lite... inte sallad... majs, gul lök... går ganska bra... kvisttomater eller vanliga tomater??
Plocka själv eller köpa förpackning??
Det är nu det kommer... paprika!! ;) *sucka* Vi är i och för sig helt överens om att paprika har en plats i tacosammanhang men -gul eller grön?? 
Klura på den ni... Viktiga grejer det här ;)
Jamen herregud va skönt det är när det bara finns Köttfärs att välja på åtminstone!!! :D
Fast det är klart -man måste vara på det klara med hur många antal gram man ska ha ;)

Men nu så... har vi kommit över den första shoppingångesten också...
Det tog säkert en timme -alltså 55 minuter längre än om vi röjt ihop den där varukorgen på egen hand... men det känns bra... och tacosen blev mycket goda!!
Och kvällen blev magisk på något vis!! :)

    

Så vad blir summan av det här då??  Tja -mina föräldrar såg i alla fall till att jag var på rätt kryssningsfartyg vid absolut rätt tillfälle och jag tror att det är laddat för spänning!
Ni vet... två som är född under första hälften av 1974, där båda har spelat klarinett som minderåriga och båda har tydliga minnen av "Fem myror är fler än fyra elefanter"... bara det... ;)

Anders uppskattar dessutom kulo... är medveten om att just den passionen kan vara yrkes- relaterad... men med lite växelström till, så ordnar det sig nog -för kulo har jag gott om!! ;)
Sen står det väl i skrivet i stjärnorna hur långt färden bär...
Men det stod "Resan kan inte ombokas" på tågbiljetten i alla fall... ;) 
Så om allt går som på räls, så ska jag vara SJ evigt tacksam för att de uppfann den regeln!
För än har jag inte hittat något skäl till att vilja dra i nödbromsen i alla fall :D

  

Kram Annicka

RSS 2.0