Fika med förhinderSå här i besparingstider är personalfika det första som ryker

I alla fall var det så Akademiska sjukhuset i Uppsala tänkte när de i början av oktober bestämde sig för att dra in personalens förmiddagsfika. Frukten skulle behållas, men mackorna hade från och med ett givet datum sett sin sista dag.

Vet ni vad som händer när man så resolut från en dag till en annan tar bort förmiddagsfikat för folk?? Helt rätt -det blir ramaskri!! ;)

Plötsligt finns det antagligen inget som är viktigare på jobbet än just det lilla faktum att det inte längre kommer att dukas fram bröd, smör och ost på bordet.
Och än värre -man måste ta med sig själv, om man ska ha något... :o
Det är ju som att gå tillbaka till forna tider med egenmedtaget smörgåspaket för Guds skull?!
Precis som om man inte hade nog ändå med att släpa på sin matlåda fram och tillbaka...
*missnöjt mumlande och muttrande*

Nej, det råder ingen som helst tvekan om att fika är det absolut mest viktiga här i livet.
Det är till och med så viktigt att någon slipsnisse bestämmer sig för att börja rota i gamla luntor. Och efter ungefär 1½ veckas letande som kommer vederbörande ut ur dammgömmorna, med lätt rethosta och borstar bort det värsta av spindelnäten...
Men han har hittat det... Dokumentet som ska rädda personalen:

Ett 17 år gammalt kollektivt avtal där personalfikat står inskrivet som arbetsgivarens skyldighet till sina medarbetare!  Tänka sig -det hade nog inte Akademiskas ledning räknat med...

Men två dagar senare var mackorna åter tillbaka på frukostbordet -allt medan Akademiska nu har tillsatt en liten undersökningsgrupp gällande ovan nämnda avtal.
Livet är sannerligen underbart... mer för vissa och mindre för andra bara ;)

Vi lär sannolikt inte få behålla förmiddagsfikat någon längre stund. Det är ju som sagt besparingstider. Men fram till dess Akademiska har hittat det kryphål de nu letar efter i avtalet och därefter prånglat sig ut genom det, ska jag vara "slipsnissen" evigt tacksam för att jag får fortsätta äta frukostmackor en liten stund till.


Önskar nu alla en trevlig Advent!
-med massor av lussekatter och pepparkakor... till eftermiddagsfikat! ;)
Kram Annicka

Kommentarer
Postat av: Peter Kårmark

Hej Annicka!

Var glad för att ni är så lyckligt lottade i Uppsala..Kan bara meddela dig att om du hade jobbat lite längre söder ut, så hade ni inte ni varken haft mackor eller frukt på arbetsgivarens bekostnad.

Vi på Helsingborgs lasarett har aldrig haft någon

förmiddagsfika som bekostats av arbetsgivaren (Region skåne), bara för några år tillbaka hade vi inte ens kaffet bekostat. I samma skede som vi fick vårt välförkänta kaffe bekostat så drog man istället in frukten.Så fattigt är det för oss som jobbar på Helsingborgs lasarett, uppenbart är det så att snålheten ännu inte nått dina breddgrader och Akademiska sjukhuset.2008-12-06 @ 22:35:34
Postat av: Annicka

Hej Peter!

Först: Kul att höra ifrån dig! Det var ju ett tag sedan! :)Sen: Min nuvarande, mycket klipska, sköterskestudent konstaterade nyss att det är för att vi är bortskämda med förmiddagsfika som det blir "så väldigt synd om oss" nu när Akademiska tänker ta bort det för oss ;)

Fast eftersom vi fortfarande har mackorna kvar då, så skickar vi naturligtvis ner lite sympatier ner till er skåningar.

Det torde vara en självklarhet för er att få kaffe på jobbet -ni som har Zoega och allt ;)

Annars borde väl ni medicintekniska människor kunna fixa er en egen kaffeautomat i någon anestesiologisk flödesapparat eller så?! Nån med mycket knappar på -så att ni kan välja mellan "svart kaffe, espresso eller latte tänkte jag ;)Mackorna får vi väl leva med att ta med hemifrån, både ni och vi ;)Här i Uppsala ligger i alla fall ärendet på landstingscentral nivå numera... så säga vad man vill, men debatterat blev det ;)Till sist: Hoppas att allt är bra där nere hos er och att ni börjar få lite julstämning så här i adventstider! :)Ha det jättegott och hälsa Anders från mig!

Kram Annicka

2008-12-07 @ 09:08:24
Postat av: Neta

Borde väl finnas nåt annat o spara på, engångsmuggar t.ex. ;) Annars får du väl skaffa dig en sån termos som dagisbarn brukar ha på utflykterna, en sån man kan bära runt kroppen så den inte blir så tung och använda lättmargarin på matsäcksmackan i samma syfte. :D Va fikasugen jag blev nu....

2008-12-07 @ 14:04:21
Postat av: Annicka

Neta: Engångsmuggarna är redan indragna, liksom plastskedarna och de förfyllda natrumkloridsprutorna.

Plastskedarna har förresten ersatts med en liten finurlig variant av träpinne. Helt logiskt har man döpt den till... jo, det är sant... "omrörare"... ;)

Det komiska med denna s.k omrörare är att: skulle man händelsevis råka ha en sockerbit i botten på koppen, så känns risken överhängande att pinnen ska gå av om man nu skulle ge sig på konststycket att röra med den. ;)Vad det gäller termos: Den dagen jag måste ha en termos med mig till jobbet... så lovar jag att jag ska stämpla ut två gånger varje dag... kalla mig för anhörig, lägga en femma i burken och ta en kopp ur automaten ändå ;)

2008-12-07 @ 22:26:48
Postat av: Neta

Omrörare :D :D har du ingen bild på den....

2008-12-08 @ 00:36:36
Postat av: Annicka

Neta: Ska lägga in den i arkivet så fort jag får tillfälle ;)

2008-12-09 @ 01:21:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0