Hasseludden

   

Yasuragi -det japanska badet

I almanackan stod det fredagen den 7 november. Vid parkeringen på sidan av Blå Korset stod det 27 lätt morgontrötta, blåfrusna medarbetare och väntade på att Håkan skulle transportera dem till Stockholm. Håkan jobbar på Forsbergs Buss! Det var således dags för avdelning 79F's personaldag!

Om denna dag hade utspelat sig på Akademiska sjukhuset hade det nog rent terminologiskt kallats för planeringsdag. Men eftersom nu möjligheten att utnyttja Yasuragis eminenta an- läggning givits oss, så blev det en ganska regelrätt personaldag -även om vi gjorde lite nytta också... lite... ;-)
Fast om någon har en aning om vad resultatet av personalenkäten innehåller idag -så blir jag imponerad. Men vi kom åtminstone överens om hur vi ska förfara med schemläggningen i framtiden.

Sen var det dags att ta på sig en Yokata. När vi kom till Yasuragi låg det nämligen en sådan och ett par matchande tofflor i blått på varje stol.
För den som aldrig varit i Japan kan jag berätta att Yokata är en "sidenkimono" -fast utan siden.
Den är i bomull. Mycket skön och mycket praktisk.
Man virar in sig i den med den högra fliken först, som förs närmast hjärtat, lägger den vänstra över och knyter sen ihop alltihop på mitten. Sedan är man faktiskt klädd för både vilan i solstolen, caféet och middagen i resturangen. Man skulle till och med kunna gå ut på stan och handla i sin Yokata, utan att stöta sig med gällande dresscode.

 

Möjligen är det affärsinnehavarna som skulle kunna ha åsikter om detta -eftersom det finns stora fickor i en Yokata där man kan stoppa både det ena och det andra av de bra-å-ha-saker man behöver... Personligen tycker jag det var ett perfekt ställe att stoppa mobilkameran till exempel. Själva badet var annars ett mobil- och IT-fritt område!
Men varför har vi inte tänkt på det i det här landet. Det är ju en kanonsmart idé...
Tänk att få slippa packa med sig alla dessa ombyten man måste ha med sig för alla eventualiteters skull -bara för att kunna vara borta en weekend.
Nej... fram för badrock och tofflor!! Mycket skönt och mycket praktiskt som sagt ;)


Fyra ord om lunchen: Den Var Mycket God!

   

Badet
Men sen var det inte riktigt att "bara" bada dock!! Prata om koder att komma ihåg?!
Man kan välja tysta delar av anläggningen eller "vanliga". Själv valde jag den "tysta".
Kan säga att det blir verkligen tyst när ett gäng kvinnor byter om tillsammans och inte säger ett knyst till varandra. När händer det annars liksom?! ;)
Men det var ganska fridfullt och behagligt.

Sen behöver man en handduk och två frottélappar. Den ena sitter man på och den andra tvagar man sig med. För inne i duschrummen -som för övrigt inte innehöll några duschar, hittades en mjölkpall och en träbytta och en vattenkran vid varje tvättplats.
Följdaktligen tar man den ena tvättlappen och lägger den på mjölkpallen, sätter sig ner i bekväm ställning, tappar upp vatten i träbyttan och häller vattnet över sig... fyller upp träbyttan och häller igen... Åsså håller man på så tills man är nöjd. Det är då lilla frottélapp 2 kommer in i bilden... Dags för själva tvagningscermonin. Stilla och harmoniska rörelser över kroppen.

Funderar dock lite över hur japanska kvinnor löser bekymret med rehållningen i de undre regionerna. Att männen klarar att hälla vatten på sin...-det förstår jag!! Men hur gör man för att hälla vatten på...??!!
Äsch, jag är ju svensk medborgare och har fri tillgång till duschhandtag med högst flexibel duschslang -så varför undra ;) Njut av atmosfären där inne bara, det dunkla ljuset, värmen och den 40 gradiga varma källan som det bara var att sänka ner sig i. Rogivande kan man ju säga utan att ha överdrivit det minsta!Intressant också att det finns så vackra skåp att välja baddräkt i... bara att stoppa ner handen i lådan för rätt storlek åsså var badklädesproblemet ur världen ;)
Och väl ute i det stora badet kan man ju inte annat än säga att det var behagligt heller!
Himla mysigt med den varma bassängen, de varma källorna där och den källan som fanns utomhus. Skulle mycket väl kunna tänka mig att tillbringa en hel weekend där utan att må dåligt någonstans ;)

Sedan skulle förstås ett besök i frukt-lounchen hinnas med. Åsså drickas te förstås.
Det Gröna teet kan jag utan större saknad hoppa över -men Spirolina-teet var gott!!
Härligt också med färsk frukt i sådana mängder. Sen gjorde det ju inget att det stod underbara små rödbetsmuffins med söt kesellatopping -i Kaffebaren på vägen ut till bussen ;-)  
Kanske var inte dom avsedda till oss eftersom vi fick "take-away-fika" med kaffe, macka och frukt i en klart överdimesionerad papperpåse... men jag undrar om det någonsin kommer att uppmärksammas att det försvann ett par extra muffins från fatet, till förmån för sjukvårds- personal på Akademiska?! ;)

Efter ett halvt dygn på resande fot, mätta glada o nöjda och med en härlig upplevelse att lägga i själen -stod vi till slut på parkeringen på sidan av Blå Korset igen.
Antagligen tog det inte mer än ett par meter utanför bussen för att återvända till status "blåfrusen"... men minnet av varma bad, växter och natursten värmer fortfarande!! :)


    Kram Annicka

Kommentarer
Postat av: Anonym

Gu så härligt. Såg dina kommentarer i min blogg men kom inte på hur jag sku svara, är ju inte så aktiv.....

Skrivit om festen iaf. Å nej det var inte plast på mazarinerna. Kålsoppan blev god, vi piffade till den m lite körvbitar se....

2008-11-17 @ 12:50:53
Postat av: Annicka

Neta: Härligt att soppan blev till belåtenhet och att mazarinerna var oplastade ;-)

Vad det gäller att svara på kommentarer, så kan du ju prova min strategi... lägga in det som en egen kommentar helt enkelt ;-)

2008-11-18 @ 16:48:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0