Senap

  

Jag har gjort en liten studie -i senap

Är det någon som har funderat över hur många olika sorters senap det finns??
Inte jag heller förrän jag stod framför senapshyllan i en liten ICA-butik i Östergötland och kollade in den ofantliga mängd senap som fanns där.
Jag skulle inte ens ha senap, men fascinerad fastnade jag där säkert i en kvart i alla fall ;)
Det är ett myller av original, sött, starkt, grovkornigt, slätt och mellanmalet.
Men...-vad i herrans namn ska vi med alla sorterna till??


   


Läser man på lite i ämnet så får man veta är senap en kryddsås som utgörs av mer eller mindre krossade senapsfrön. De kan vara gula -från vitsenap, svarta -från svartsenap eller bruna, från sareptasenap. Fröna blandas med huvudsakligen vinäger, salt och socker. Även andra ingredienser kan förekomma, som whisky, vin, cider, öl, vetemjöl, honung, pepparrot samt andra kryddor. Förr har det förekommit förfalskningar, där åkersenap ingått som utdrygning.


Den första industriella tillverkningen inleddes 1920 av AB Upsala ättiksfabrik, som tillverkade Slottssenap. Det som framför allt gav senapskonsumtionen i Sverige ett uppsving på 1950-talet var serveringen av senap som tillbehör till varm korv.


  

Senap som krydda är känd från bland annat indiska samhällen cirka 3000 f.Kr., men det var framför allt romarna som lärde sig uppskatta dess kulinariska möjligheter.
I Norden användes den under vikingatiden. Speciellt tillredde man den till julen som Skånsk senap, då frön från svartsenap krossades genom att en järnkula
rullades över dem i en skål.
   


Det finns regionala skillnader i svensk senap, exempelvis är den skånska grövre och mörkare (görs av svartsenap), och i Östergötland föredrar man den slät, stark och söt. Internationellt finns en lång rad av speciellt smaksatta senaper, var och en med en speciell karaktär.


   


Fransk senap
, innefattar egentligen all bordssenap från Frankrike. Den görs av frön från svartsenap eller sareptasenap, den senare även kallad brun senap. Senapen smaksätts ofta med vitt vin och är medelskarp i smaken. Mest berömd är den från Dijon, andra stordistrikt är Meaux och Bordeaux.

Dijonsenapen är ljus, innehåller inget eller mycket lite socker och ibland vitt vin.
På 1600-talet var Dijon i Frankrike centrum för senapstillverkningen och 1776 startade Grey & Poupon sin kända fabrik. Dijon står fortfarande för 90% av Frankrikes senapstillverkning.


   


Johnny's senap
är en svensk senap. Den ursprungliga varianten är söt, slät och medelstark.

Johnny's senap skapades av och döptes efter Johnny Andersson som 1987 köpte en fabrik för produktion av senap. Senapen som vid det laget producerades i fabriken valde Andersson att ändra i receptet på, vilket resulterade i den sötstarka variant som än idag finns på marknaden utan förändrad smak.

När Andersson gick i pension sålde han företaget till Dr PersFood AB,
mer känt som Druvan, vilka fortsatte att producera Johnny's senap.

Druvan har sedan dess introducerat varianten Grov & stark och
Johnnys ketchup.

   

Det som gjorde att mina ögon fastnade på just den här östgötska senapshyllan var den röda burken med Korvgubbens Finsenap på. Tyckte nämligen (i hasten) att det stod Finspång på den. Och just ordet "Finspång" kommer alltid att få mig att reagera med visst mått av avsmak...
Nåja -reagera i alla fall... ;-) Relaterat till ett slottscafé som då rakt inte var värd sitt namn!!
Detta är dock en helt annan historia och det är möjligt att Finspångsborna också kom på det till slut. För cafeét finns inte längre och Finspång kan i rimlighetens namn inte längre lastas för att detta café förstörde en hel eftermiddag i mitt liv! ;)
Edwin tycker jag däremot var en finurlig herre... han blandade grädde och äppelmos i sin senap... Lät gott tyckte jag ;)
Och naturligtvis i detta tidevarv... så går det utmärkt att få en ekologisk variant också :D

 Colman's senap är ett torrt, gult senapspulver, som vanligen blandas till en pasta efter något av många recept. Finns också som vanlig färdigblandad senap. Pulvervarianten kan även användas till att exempelvis rulla kött i före tillagningen. Colemans senap är mycket skarpare i smaken än den till exempel traditionella svenska senapen.

Produkten skapades 1814 av Jeremiah Colman, som inrättade en fabrik i Norwich, England. 1854 introducerades den karakteristiska förpackningen med gul etikett och röd rubriktext. Mitt på etiketten ett tjurhuvud, som symboliserar styrkan i senapens smak.
Samma utseende används än i dag. Såväl runda glasburkar, som rektangulära plåtburkar förekommer. Plåtburken torde vara den som är mest känd i Sverige.

Firman fick hedern av att vara kunglig hovleverantor till brittiska hovet, en ära som ännu på 2000-talet består.

   

Och som den sjuksköterska jag är, så måste det in en notifikation till:

Senap har genom historien använts som läkemedel. Och under en tid ingick till och med senapen som medicinalväxt i den svenska farmakopén. Senap säljs av tradition fortfarande på svenska apotek. Här ovan: på Apoteket Lejonet i Malmö, vilket är Sveriges äldsta nu bevarade apotek. Bilden är från 1898. I Sverige har det dock funnits offentliga apotek sedan början av 1500-talet.


Så till slut:
Med senapsgul avses en vanligen varm mörk gul till gulbrun färg.
Kram Annicka


Kommentarer
Postat av: Marie

Jösses!!...vem behöver uppslagsverk när du finns?? :)

Kram

2009-02-03 @ 14:33:32
URL: http://mariesandrahem.blogg.se/
Postat av: Neta

Hmmmm nästan som min saltstudie ;) men senap är gott på korven iaf.

Min mormor strök senap under näsan när hon var förkyld, kanske nåt att återuppta på "Öron näs o hals" ;)

2009-02-03 @ 14:48:31
URL: http://netaave.blogg.se/
Postat av: Annicka

Marie: Tror bestämt att vi vänder lite på din mening... vem behöver uppslagsverk när Google finns?? ;)



Neta: Har jag läst din saltstudie?? ;)

Undrar om det var den starka senapen hon strök där då?? Nästan som Vicksblå-salva ;)

Ska kolla upp hur det ligger till med senapsanvändningen på ÖNH ;)

2009-02-03 @ 15:44:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0