Som människor älskar salt

 

Tänk vad man får lära sig

...bara för att någon råkar påpeka att det saknas en saltkorns-närbild på den äggmacka som finns här nedanför ;) Här kommer det i alla fall en sån -närstudie i salt!! :D

Jozo salt -alltså jodiumhoudend zout... är det holländska ordet för jodsalt.
Salt är en livsnödvändig mineral som består av grundämnena natrium och klorid.
Utan natrium kan vi till exempel inte spänna våra muskler och hjärtat kan inte slå.
Utan klorid hade vi inte kunnat ta upp näring. Klorid ser till att magsyran bryter ner maten.
Joden mår vår sköldkörtel bra av.

Salt är ett av de absolut vanligaste mineralerna på jorden. De väldiga haven på vårt jordklot rymmer fyra miljoner kubikmil salt och i berggrunden finns ytterligare miljonstals ton.
Beroende på vilket sätt man utvinner saltet talas det om havssalt, stensalt och vakuumsalt.


Havssalt  har genom århundraderna framställts genom att låta havsvatten avdunsta i grunda dammar -saliner. Man skördar saltet ungefär en gång om året.
Efter skörden "tvättar" man saltet, torkar det och silar det för att få fram olika kornstorlekar. Coolt!!  (förf. anm.)


Stensalt bryts i saltgruvor. Saltdepåerna i underjorden är rester av försvunna hav.

Stensalt är inte så rent och används framför allt till vägsalt för snösmältning.

I nedlagda gruvor finns numera arkiv, frimärksamlingar, pälsar och petroleumprodukter. (Mycket coolt!!)

Wieliczka-gruvan (Europas största saltgruva), finns utanför Krakow i Polen.  Den har under årens lopp tydligen blivit till en fascinerande labyrint med gångar på 12-13 mil, tre katolska kapell, ett sanatorium och tusentals andra gruvrum. Eftersom akustiken är fantastisk har man ibland konserter nere i gruvan. (Riktigt coolt!!)


Vakuumsalt är bergsalt som man har raffinerat och är mycket rent. Man pumpar ner rent vatten i stora saltfyndigheter och löser upp saltet till en saltlösning. Denna saltlösning renas från föroreningar och man låter sedan vattnet koka bort antingen under tryck eller under vakuum (undertryck). Man får då ett salt som är till >99,9% ren natriumklorid. Med hjälp av kokningen kan man dessutom styra storleken på saltkornen. (Praktiskt!!)


Vanligt bordssalt väger runt 1300 kg/m3, det vill säga ungefär 1,3 gram per milliliter.

Åsså... bara för att jag är sjuksköterska då:
Fysiologisk saltlösning (koksaltlösning) är en lösning av natriumklorid i vatten med samma koncentration som kroppsvätskorna och har därför egenheten att "inte svida" vid egenvårdsinsatser som näs- eller ögonsköljning :)
Den används också för andra medicinska ändamål: som t.ex intravenös vätskeersättning (dropp) i laboratoriesammanhang och för sköljning o funktionstest av venkatetrar.
Fysiologisk saltlösning brukar ha koncentrationen 0,9 procent.
Ett vanligt recept för hemmabruk är 1 tesked salt till 0.75 liter vatten.


Salt hjälper också till att:
- Sänka temperaturen på den smälta isen till minusgrader. Detta snabbar på kylningsprocessen. (Praktiskt om man har bråttom med kylan i ishinken ;)

- Att behålla pommes frites frasiga? Tillsätts saltet så sent som möjligt hindras pommesarna från att bli degiga.

- Rensa hal fisk -blir mycket enklare om du först fuktar dina händer och sedan strör lite salt på dom. Blir bättre grepp och gör rensningen lättare. 
    (knappast nåt vidare tips om man har sår på händerna ;)

- Höja aromen på kaffe. Genom att tillsätta en nypa salt i kaffepulvret innan man sätter på kaffekokaren. (känner mig högst tveksam -nyttjar kokkaffe ;)

- Få bort rostfläckar på hushållsredskap. Blanda 1 tsk pressad citron med hushållssalt till en smet. Tag lite av smeten på en torr trasa och gnid på rostfläcken. (Simsalabim! )
 - Göra det betydligt enklare att få ut valnötter ur sina skalen "i ett stycke"...om man låter dem dra i saltvatten över natten. (undrar hur ofta detta bekymmer uppstår i världen?)

           

Inom kemin är salter jonbundna kemiska föreningar som består av positivt laddade katjoner och negativt laddade anjoner sammansatta så att nettoladdningen blir neutral, det vill säga noll. Exempel är natriumklorid NaCl (koksalt) som består av katjonen Na+ och anjonen Cl- och kalciumfluorid CaF2 som består av katjonen Ca2+ och anjonen F-. I det senare fallet krävs två fluoridjoner per kalciumjon för att nettoladdningen skall bli noll....

Eller....   Äsch...
Jag gillade aldrig kemi i skolan! och NU är det dessutom fortfarande sommarlov... ;)

Att Jozo ägs av Akzo Nobel Salt AB och att koncernen Akzo Nobel har 62.000 anställda och omsätter ungefär 110 miljarder, är en uppgift som...
-Mjaha?? Intresseklubben antecknar...

Däremot tyckte jag att det var lite spännande med alla små anekdoter som finns om salt... t.ex:
- Att man i England under medeltiden kunde se vilken social status någon hade -på var han eller hon fick sitta i förhållande till saltet.
Om man blev placerad mellan värden och saltet d.v.s. "above the salt"  var man en viktig person -någon att räkna med. Om man däremot fick en sittplats på andra sidan saltet, "below the salt" var man inte mycket att bry sig om. 

- Eller som den med en något annorlunda kärleksförklaring i... där en ung kvinna lagar en måltid utan salt till en man, för att bevisa att livet utan honom gav henne en känsla av meningslöshet...
Hon sade sig nämligen älska honom -som människor älskar salt...
Ganska sött om ni frågar mig... det var ju inte salt i alla fall;)


                                    Nåväl... men håll med om att de är vackra: 
                                                     Saltkristallerna!

                                                  

                                   Nästan synd att lägga dom på äggmackan ;)
                                                       Kram Annicka


Kommentarer
Postat av: EL Maco

Där ser man. Stora saltlektionen. Intessant läsning. Mest intressanta var hur många som arbetade med att pilla ner saltkornen i burkarna. Men med tanke på hur små hål det är förstår jag att det går åt mycket folk :-)

2008-08-05 @ 20:45:38
Postat av: Neta

"Salt är det livsmedel vi använder mest i våra hem. Kilopriset varierar mellan ca 8 kr till flera hundra kronor.

Hur i hela friden ska vi veta vilket som är bäst, och hur stora flingor vi ska ha för den ultimata smaken, och varför är prisskillnaderna så stora?"



Så stod det i ett mail skickat av undertecknad till redaktionen för konsumentprogrammet Plus för några år sedan.



I programmet, jo jag var med, inspelat på det som idag är coop boländerna i Uppsala, fick jag låtsas välja med stor beslutsångest i salthyllan och i progammet sa Sverker:

"Salt är en djungel för konsumenterna" Sen intervjuade han flera kockar o näringsexperter i hopp om att lösa frågan.

Och jag blev världsberömd i hela Björklinge med omnejd ;) :D

Och vad blev resultatet av denna djupdykning av Sverker o gänget.

Jo! Att det var en "smaksak" :D

gourmetkocken hävdade förstås att ju dyrare ju bättre

Men jag som vanlig husmorskonsument köper inte riktigt det.

Köper fortfarande vanligt hushållssalt och det billigaste flingsaltet.

Duger alldleles förträffligt i den Aveholtska ekonomin och dess tillhörande smaklökar.

2008-08-05 @ 21:40:20
Postat av: Annicka

Mac: Man skulle kunna tro att jag har ett våldsamt intresse av salt... vilket jag inte har -så länge jag får ha den i maten ;)

Men annars uppkom ju ämnet tack vare El Mac ;) Tänk va man får veta mycket saker när man googlar på... salt ;)

Fast ja, det kanske krävs sådär många för att försörja en värld av saltanvändare med salt ;)

Glad att jag är syster dock... för attans vad less jag skulle vara efter att ha pillat ner det åttamiljontrehudratusenfyrahundrasjuttiofemte kornet :D



Neta: Jag gillade i alla fall Sverkerslutsatsen om att det är en smaksak... För det betyder att vi trots allt har lite valfrihet kvar i frågan :D

Å duger hushållssalt åt de Aveholtska smaklökarna, så duger dom åt mina... för vad jag vet är den Aveholtska maten alldeles utmärkt :)

Men världsberömd i hela Björklinge är ju inte dåligt ;)

2008-08-05 @ 23:56:01
Postat av: Maria

Jag gillar tandborstar.

Du gillar salt.

2008-08-06 @ 05:46:35
Postat av: Annicka

Maria: ser fram emot att får läsa en vetenskapligt belagd artikel om tandborstar ;)

2008-08-06 @ 09:52:39
Postat av: Neta

Mmm och i den gröna ärtsoppan var det hushållsalt, det minns jag bestämt för den kryddades innan vi intog "isvattnet"

2008-08-06 @ 21:25:37
Postat av: Annicka

Neta: Det isvattnet var inte så dumt det heller vill jag minnas... Men jag tror inte det var kryddat med salt ;)

2008-08-06 @ 22:56:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0