1:a Advent

 

Jag behövde ju bara lite kontakter till ljusstakarna

Men bor man då ihop med en elektriker, så blir man ganska raskt varse att det inte är temporär skarvsladd över jul och nyår som gäller...
Nope -då klamras nya kablar och dras nya trådar (vars färger betyder olika saker)
för att... lyssna noga nu... styrningen ska bli korrekt!!

För detta lilla projekt ägnas sålunda en hel lördag och en halv söndag i de mest spektakulära arbetsställningar både högt och lågt. Men när köksinredningen började monteras ner undrade jag dock om jag ändå inte skulle ha fixat med skarvsladdarna i smyg... ;)
Å andra sidan har jag också fått lära mig att för elektriker så är el vackert... och när Anders vid vårt mys-första-advents-fika idag sa att: "vad kul det är att få dra lite el åt sig själv ibland"... så förstod jag att jag gjort helt rätt i att inte driva skarvsladdsfrågan... ;)

   

Resten av helgen har gått i adventspysslets tecken. Ljusstakarna räckte nästan, när vi lade ihop Anders och mina sammanlagda tillgångar i ämnet. Det saknades bara två -i köket!
Så fredagskvällen gick åt till att plöja sig igenom adventshyllorna i så gott som varenda elförsäljande affär i nordvästra Linköping. Det var inte helt enkelt att hitta något som dög... i mitt tycke... Till slut anlöt Anders (efter shopping i glöggbutiken) till detta oerhört viktiga val av ljusstakar... Gissa vad som händer då??
Jo, snabb titt i hyllan åsså peka på absolut den enda som jag inte haft som kandidat över huvud taget! Men den modellen blev det och det är jag mycket glad för -dessa var nämligen av den lite större sorten och gjorde sig väldigt bra i vårt inte så lilla kök! 

Sammanfattningsvis står det nu adventsljustakar i alla fönster förutom på kontoret -där mormors stjärna lyser upp med sitt vackra sken. Även ljusslingan på farstukvisten fick en liten bädd att vila på -efter ett litet nyknipsat bidrag från granskogen... ;)Resultatet? Ja, det blev hemtrevligt och adventslikt... om man bortser från att Kung Bore har glömt att det ska vara snö som gnistar och 8 grader kallt så här års. Inte dimma, duggregn och plusgrader. Men... glöggen var lika god som den brukar i alla fall;)

Kram Annicka

Grått

Men att det bara kan vara så grått??

Ja, nu  börjar det kännas som om vädret har ställt in sig på ett och samma läge:
Grått, regn och 6-10 grader varmt.

Och skulle solen av någon anledning få möjlighet att titta fram, så kan man ge sig tusan på att två saker inträffar: antingen jobbar man helg eller också hann man aldrig förstå att det var solstrålar som lyste upp tillvaron innan strålarna täcktes av (citat av patientanhörig från ett då snökristallvitt Boden) den grå militärfilt som lagt sig över stan.. (slut citat)

Fast det finns två fördelar:
Det går inte åt så mycket ved och man behöver inte frysa om nätterna!
Sen när människor påminner mig om att det är första advent på söndag häpnar varenda cell i min hjärna... 8 plusgrader, regn och adventsljusstakar gifter sig inte riktigt i mitt huvud... ;)

Men till helgen ska de upp hur som helst -för adventsljusstakar är ett av det mysigaste jag vet!
Och när jag klev ut genom entrédörrarna till sjukhuset igår, så fanns denna vackra skapelse uppställd precis bredvid... med glödlampor å allt! :)

Kram Annicka


Gustav Adolfsdagen

   

Slaget vid Lützen
På morgonen den 6 november 1632 låg en tät dimma utbredd över slätten vid Lützen, hvarför Gustaf Adolf måste uppskjuta anfallet...
Ja alla har vi väl någon gång läst texten som inleds med dessa rader. Oavsett intresse för historia tror jag inte att man lyckats komma undan just detta under historielektionerna i skolan.
Kriget avslutades med en seger för Sveriges del, men det uppvägde inte förlusten av konung... och än idag firas Gustav Adolfsdagen den 6 november till minne av Gustav II Adolfs dödsdag 1632 i slaget vid Lützen.

• Dagen har firats sedan början av 1800-talet. I Göteborg har dagen haft stor betydelse eftersom Gustav II Adolf anses som stadens grundare. Han lär ska ha pekat med hela handen och sagt:
-Här skall staden stå! 

• Gustav Adolfsbakelserna skapades första gången av konditoriet Bräutigams i Göteborg år 1906 och kan fortfarande ätas just i november.

• I Uppsala firar studenterna dagen till minne av Gustav Adolfs generösa gåva till universitetet.

 

• Gustav Adolfsdagen firas även i Finland under namnet Svenska dagen.
Gustav II Adolf sågs som en hjälte och frihetskämpe och dagen var avsedd att verka för den finlandssvenska befolkningens sammanhållning och har sedan dess fungerat som ett slags nationaldag för finländare med svenska som modersmål. På Svenska dagen sjungs "Modersmålets sång".
Det är också en stor festdag med middagsbjudningar och underhållning på många håll i landet.

• Åsså till slut vill jag bara säga:
Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg hundrakronorssedeln... ;)

  

Sen kan jag ge mig katten på att det var lika dimmigt i Östergötland i morse,
som det var i Lützen 1632... däremot gick det inte lika våldsamt till på öronmottagningen denna dag, som det tycks ha gjort på slagfältet vid Lützen för 377 år sedan ;)

Kram Annicka


Snö, tårta och vaccination

   

Den första snön har fallit och vi noterar 4 november i almanackan.

Det började med små duniga flingor till förmiddagsfikat. Inte mer än att marken hann smälta bort de små vita fjunen allteftersom de föll. Men så här höll naturen på till dess klockan hade slagit "efter lunch". Det var då de kort sagt lite större lapptäckena började trilla ner från den grå himmelen. Idag har nämligen varit en sån där dag som det aldrig blir riktigt dagsljus på.
När jag sen kom hem kunde jag notera att jag faktiskt bor 118 meter över havet.
För hemma på gården låg vinterns första centimeter nysnö så vackert på marken.
Postlådan hade ett litet fint flor som det nästan var synd att röra... men posten skulle ju in också, så vad fanns det för val?! Kärleksörten som inte har blommat ut riktigt ännu hade ändrat färg och grannarnas grill såg i mörkret ut som att den skulle vara fotograferad i svartvitt... ;)
Jag vet inte om jag är speciellt intresserad av att det börjar falla snö redan.
Men bättre i november än senare i mars eller april i alla fall.
Fast det är väl bara att konstatera: Dags att sätta på vinterhjulen på Dessan!

  


Korta notifikationer
från den gånga veckan.
Halloween har ju varit och för första gången har jag ätit en halloweentårta. Det var Norrfallets Elektriska som bjöd på den. Tycker jag var gulligt. Tack så mycket!
Och denna apelsinprinsesstårta fast med spindlar på var dessutom väldigt god.... och glad ;)
Och jag kan sätta en krona på att jag hade fått tårta även om jag hade varit i de norduppländska trakterna vid samma tillfälle. Min mamma har nämligen fyllt... exakt 20 år mer än jag... :)
Grattis igen Mamma!

  

Vaccinationen A(H1N1) är ju modeordet för dagen. Gud och alla människor pratar svininfluensa, vaccinationssprutor, feber och ont i sprutarmen...
Men det kan det ju vara värt om nu influensan hotar få ordentlig fäste nu när de första kallgraderna trycker undan förkylningsvirusarna som hittills legat som en liten barriär ivägen.
Alternativet är ju inte så kul. Det är i alla fall så Landstinget har berättat för sina medarbetare att det kommer att bli. Sen om det är så eller om det är Landstingets sätt att motivera åttatusen vårdarbetande att ställa sig i kilometerlånga köer för att bli stucken i armen -det låter jag vara osagt.
Men för att hålla sig till givet samtalstema då så... Jösses vad det gjorde ont i armen!!
Jag är glad att vaccinet gavs i vänster arm eftersom jag är högerhänt... men å andra sidan sover jag på vänster sida... Kan säga att de gånger jag hamnade på vänsterarmen så sov jag plötsligt inte längre. Och Anders fick på nåt sätt ett reaktivt kramningsförbud på vänster sida av samma skäl. Fast jag har i alla fall gjort min del nu och tagit mitt samhällsmedborgerliga ansvar.
Detta med medföljande karensdag, huvudvärk och arm-ont!

Kram och godnatt!
Annicka


RSS 2.0