Surströmming 091010

   

I helgen har det doftat -i precis hela huset

En blandning av schampo, hårspray, skaldjur först. Det som sen tog över hela tillställningen var surströmmingen. Det är en kort sagt intensiv doft den sortens strömming har ;)
Alla våra föräldrar har varit samlade hos oss i helgen samt barnen och Anders syster med man. Och det var surströmmingen som var huvudanledningen till att ses just denna helg, även om det fanns olika rådande meningar om det över huvud taget går att äta denna genomsvenska maträtt.

Pappa fick i alla fall äran att öppna burkarna -utomhus ;) Han är på nåt vis den som klarar den första doften från innehållet i burkarna bäst. Men med den tekniken där man vänder burken i 45 graders vinkel, sätter i konservöppnaren och därefter ber en bön om rätt vindriktning så skulle nog även jag fixa det ;)

   

Beredning av surströmming enligt J. A. Ling från 1907.
Strömmingen, som bör vara fullkomligt färsk och oskadad, lägges först ner i lake af rent vatten och salt med c:a 25 graders salthalt och med en efter omständigheterna afpassad lake så att denna vid upphämtandet morgonen därpå håller mellan 8 och 10 grader. – helst 9. Grader salt i lake mäts med en s.k. salttermometer.
Under denna tid omröres strömmingen i kärlet flera gånger.
Därefter gälas strömmingen på vanligt sätt för hand hufvudlös och inlägges i halftunnor – oftast sådana som året förut begagnats men då noga rengjorts jämte dit förut häld ca 19 liter lake (per halftunna) af 16 à 17 proc. salthalt i förhållande till årstiden och omständigheterna
Kärlen fylles ej fullständigt utan lämnas vanligen ca 1 à 2½ tum djupt tomrum under öfre botten, som senast dagen efter insättes, hvarefter tunnorna nedlägges och efter någon tid vändes då och då något halft hvarf.
Strömmingen förvaras bäst i sjöbod där intet solljus intränger direkt på kärlen. Vid insaltningen omröres strömmingen och laken noga och alla sönderrifna strömmingar m.m. bortplockas.
Efter 6 och 8 veckor är strömmingen färdig att inläggas i afsändningskärlen och bör därvid noga tillses att endast fullt färdigberedd och välsmakande samt oskadad strömming inlägges.

Lite kul kuriosa på nåt sätt, att det påpekas extra att strömmingen bör vara fullkomligt färsk och oskadad när syrandet tar sin början -en motsats alltså till många anser att just surströmming är ;) Sen undrar jag två saker:
Hur gör man för att spara 2 tum i övre botten? Och såg afsändningskärlen då ut som våra fina färgglada burkar från Oskars, Ulvens eller som den med Höga Kustens suströmming från Enånger? ;)

   

Hur det nu står till med den saken så hade vi i alla fall en väldigt trevlig eftermiddag och kväll.
På bordet fanns något för alla smaker och tyckanden och åldrar. Kräftorna måste nämnas.
De var fantastiskt fina och med perfekt sälta, egenhändigt fiskade av svåger & Co. 
Åsså surströmmingen förstås och den självklara mandelpotatisen och lök, turkisk yoghurt och Mjälloms hårda tunnbröd. Som gjort för att göra en klassisk surströmmingsklämma :)
Annars funkar det att äta direkt från tallrik också.
Det är strömmingsbenen som är det trixiga... men med vana strömmingsätare omkring sig så ordnar det sig. Fenor väck och stjärten bort, därefter pillar man den silverfärgade fisken på mage och trycker den i ryggen... med gaffeln, ni vet som man gör till barnen när man mosar banan på en tallrik ;) Sen så -är det bara att dra lite i ryggraden så följer alla ben med enkelt och behändigt.

Det luktade suströmming i hela huset, vilket blev extra tydligt om man varit ute i friska luften en stund och kom in igen. Men det hindrade inte någon från att ha en trevlig samvaro.
Dansen tog sedan fart på köksgolvet... vi har ju ett par kvadratmeter att dansa på i vårt kök, så det mötte ju inga hinder att alla fortsatte att vistas i samma rum ;)
Någon gång efter mitt i natten började dock gästlistan tunnas ut lite på grund av trötthet... och jag kan sätta min sista krona på att det var, Anders pappa och min svärfar, som tyckte det tunnades ut alldeles på tok onödigt för tidigt och var den som hade kunnat fortsätta längst in på natten. Och då var ju han ändå den äldste på samma gästlista ;)


Mycket trevligt var det i alla fall! Tack till alla!
Kram Annicka


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0